Bár a télnek hivatalsan már vége, mégis olyan, mintha most kezdene rá igazán. Mindenkit megvisel fizikailag és lelkileg is a hideg és a sötét, ám pár aprósággal most nagyot javíthatsz a kedélyállapotodon.

  1. Vitaminok

Ne várd ki, míg kitavaszodik és beüt a tavaszi fáradtság. Menj a dolog elébe és már most kezdd el szedni a vitaminokat, amiket egyébként is mindig kellene. Különösen a D vitamint érdemes beiktatni a napi rutinodba, de a C vitamint is meg fogja hálálni a szervezeted a vírusok közepette.

  1. Táplálkozás

Az ember is emlős és a téli hónapokban a szervezetünk ösztösnösen téli álomra készül, ezért is kívánjuk jobban a kalóriában és szénhidrátban gazdag ételeket. Természetesen semmi gond nincs azzal, ha többet eszel ezekből a megnyugtató finomságokból, de ha érzed, hogy valami nem stimmel a hangulatoddal, gondolkodj el azon, vajon nem azzal van-e a probléma, hogy nem elég színes a tányérod tartalma? Ha elkezdesz erre is odafigyelni, hamarosan érzed majd, hogy a szervezeted több energiával és jobb kedvvel hálálja meg.

  1. Alvás

Elég egyértelműnek tűnhet, de a fáradtságnak komoly oka a nem elég és főképp nem jó alvás. Azt már senkinek sem kell mondani, hogy legyen meg a nyolc óra, de emellett még van pár trükk, amit érdemes betartani az igazán pihentető alvás érdekében. Ha nagyon fázol, se melegísd túl a szobádat lefekvés előtt, inkább vegyél fel vastagabb pizsamát vagy használj több takarót, mert az igazán pihentető alváshoz a 19-20 fok körüli hőmérséklet az ideális. Rásegíthetsz egy rövid szellőztetéssel, mert a friss levegő is jót tesz.

  1. Tarts egyensúlyt

Ne legyen a kimerültség az akadálya annak, hogy aktívan töltsd az idődet, hiszen éppen az segít, ha mozgásban maradsz a begubózás helyett, de azért ne is terheld le magad. Ennek a listának is az a célja, hogy kicsit jobban figyelj magadra, ami csak akkor lehetséges, ha nem vállalod túl magad a munkával és tanulással, hanem hagysz időt magadra is és tényleg beiktatod azt az énidőt.

  1. Apróságok

Sokat számítanak olyan apróságok, amik talán eszedbe sem jutnának, hogy segíthetnek leküzdeni a szezonális depressziót, rossz hangulatot. Gyújts egy-két gyertyát az esti rutin közben a szobádban és már ne a nagylámpával világíts. A meleg, sárga gyertyafény megnyugtat, ellazít és ezzel hozzájárul a lefekvés előtti rutinodban az alvás előkészítéséhez és a stresszoldáshoz. Ha korábban akad egy kis szabadidőd nézz meg egy filmet a kedvenc teáddal, mert az ilyen kellemes téli tevékenységek fognak arra emlékeztetni, hogy mégis mi a jó ebben az évszakban.