Hazánkban az iskolatej programnak az 1930-as évekig visszanyúló hagyománya van, amikor is először vetődött fel a tejjel való támogatás gondolata. Ennek hatására a tej népszerűvé és felkapottá vált, mindenki ezt itta, és ezt issza napjainkig is. De vajon a tej a növekedést segíti, vagy csak betegségekhez vezet?

 

tej egészség vitamin kálcium betegség

Világszerte a felnőtt emberek 75%-a szenved laktózérzékenységben, sokuknak azonban mégsem okoz problémát a bolti tartós tej elfogyasztása. A mai hő kezelt és feldolgozott  tejtermékek hetekig, sőt akár hónapokig is képesek elállni. A házi tej azonban már pár nap után megalszik és egy darabos masszává válik, ha szobahőmérsékleten tároljuk.

Miért van ekkora különbség a bolti és a házi tej között?

A bolti termékeket már a tenyésztőktől a feldolgozóig való eljutás során baktériummal oltják be, hogy az eleve benne lévő káros baktériumok ne terjedjenek tovább. Tehát már az üzembe kerülés előtt kémiai anyagok kerülnek a termékbe. Miután megérkezett kezdetét veheti a tartósítás, amely során három különböző eljárást különböztethetünk meg. A pasztőrözést az ESL-t és a UHT-t.

A pasztőrözés 100 Celsius fok alatti hőmérsékleten történik, amely során a mikroorganizmusok (élesztőgombák, penészgombák, baktériumok, bakteriofágok) számát olyan szintre csökkentik, hogy a tej fogyasztható legyen és az eljárás az eltarthatóság idejét is jelentősen növeli. Ennek során 72-74 Celsius fokról a lehető leggyorsabban minél alacsonyabb hőmérsékletre kell lehűteni.

Az ESL (Extend Shelf Life) során a pasztőrözés és az ultrapasztőrözés között van. Ez is a hőkezelés egyik fajtája. Itt már magasabb hőmérsékletre megelégítik fel (135 Celsius fok) és innen hűtik le. Ennek az eljárásnak köszönhetően 21-28 napra nő a tej eltarthatósága. Az UHT (Ultra High Temperature Teated Thegnology) ultra magas (146 Celsius fok) hőmérsékletről való szobahőmérsékletre történő hűtést jelent. Ennek az eljárásnak köszönhetően nem szükséges a tejet hűtőben tárolni, az magasabb hőmérsékleten is sokáig eláll.

Mivel manapság óriási mennyiségeket kell előállítani és a boltba juttatni ezért nagymértékben felvizezik a bolti terméket. Nem sok benne az adalékanyag, de fontos megjegyezni, hogy a hasznos és jótékony anyagok éppen olyan nagymértékben tűnnek el a tejből a hőkezelés következtében, mint a termékben lévő káros mikroorganizmusok. Ez a magyarázat arra is, hogy miért nem alszik meg a bolti tej. Az alvadást a tejben lévő baktériumflóra váltja ki, ami azonban a hőkezelés során eltűnik. A tejben lévő kalcium mennyiség is jelentős mértékben csökken a feldolgozás során. Sokan pedig éppen a kalciumbevitel miatt választják ezt a közismert eledelt. A termék előállítása során a tejről leválasztják a tejzsírt vagy hozzáadnak a termékhez plusz tejzsírt, így érhetőek el a különböző zsírtartalmú tejtermékek.

Akkor a tej nem is egészséges?  

Mára már több tudós is bizonyította, hogy még gyermekkorban jó hatással lehet ránk a tej felnőttként teljesen fölöslegessé válik. Szervezetünk nehezen bontja le és súlyos betegségekhez is vezethet. Elősegíti a nyáktermelést így megfázásos időszakban kimondottan rossz ötlet meleg kakaóval indítani a napot. De a bőrünknek sem kedvezünk azzal, ha naponta iszunk tejet, hiszen a pattanások növekedését is serkenti. Egy norvégiai kutatás azt is kimutatta, hogy a rendszeres tejivók között nagyobb eséllyel alakul ki daganatos megbetegedés. Természetesen a tej és a daganat nincs közvetlen összefüggésben. A tehéntej olyan körülményeket teremt az emberi szervezetben ami könnyebbé teszi a daganatos sejtek kialakulását. A csontritkulás is sajnos a tejfogyasztás egyik hátulütője. Hiába van kalcium a tejben, az az emberi szervezet számára nagyrészt hasznosíthatatlan, mivel nem tudjuk megfelelően feldolgozni.

Akkor mégis mit együnk, hogy megfelelő kalciumhoz juthassunk?

A hüvelyes zöldségek remek kalciumpótlóként funkcionálnak, de téli időben a narancsból is könnyen felszívódó kalciumhoz juthatunk. Ha pedig félünk a felfúvódástól vagy csak nem eszünk zöldségeket akkor az étrend kiegészítő kalciumtabletta is egy jó választás lehet.