Az élsport kétségtelenül az egyik legvitatottabb téma, ha életmódról, egészségről van szó. Az ugyan köztudott, hogy sportolásra mindenkinek szüksége van a jó egészség, lelki egyensúly megőrzése érdekében, azonban az élsportolók életében a sport a teljesítmény fokozásáról és nemzetközi csúcsok megdöntéséről szól, nem a kikapcsolódásról. Interjúmban Fodor Helgát, az FTC versenyúszóját kérdeztem tapasztalatairól, a mindennapos kihívásokról és céljairól az úszással kapcsolatban. 

sport egészség élsport verseny úszás motiváció

Mikor kezdted el a sportágad és miért? Jelenleg hol úszol?

Hivatalosan 2015-től  úszom versenyszerűen, előtte 7 évet szinkronúsztam, így az adta az alapot. Már kiskorom óta szeretem az úszást. Az óvodában vittek el úszni, ahol azt mondták, hogy tehetséges vagyok, de akkor még nem ezért kezdtem úszni egyszerűen csak nagyon szerettem a vízben lubickolni. Igazából az úszás végigkísérte az egész eddigi életem, mindig jelen volt. Jelenleg a Ferencvárosi Torna Clubnál úszom 2016 óta.

Miért szereted ezt a sportágat, és mi motivál abban, hogy űzd?

Elég nehéz megfogalmazni, hogy miért is szeretem. Szerintem rengeteg dologból adódik össze, vannak nehéz napok, de egy nehéz edzés után, amikor úgy szállok ki a vízből, hogy mindent beleadtam a mai edzésbe, nagy örömmel tölt el és motivál arra, hogy holnap még keményebben megcsináljam az edzést. Nagyon szeretek versenyezni is. Motiválni a céljaim motiválnak. Szeretném hogy a családom büszke legyen rám és az öcsémnek példaképül szeretnék szolgálni az élsportban.

Hogy néz ki egy átlagos hétköznapod? Összesen mennyi heti elfoglaltsággal jár, hogy sportoló vagy?

Egy átlagos hétköznapom úgy néz ki hogy felkelek 4:15kor. 6-tól 7-ig szárazföldi edzésünk van aztán pedig 7-től 9-ig úszás van. Ezután rohanok iskolába (a fáradtsági szintemtől függ hogy hogy érek be). A suliban általában a harmadik órától vagyok bent és általában 13 vagy 14 óráig. Ezután megyek vissza az uszodába, ahol van egy nyújtás/bemelegítés és 16-tól 18-ig van még egy úszás. Majd olyan 19-re otthon vagyok. Órában nehéz lenne kifejezni, hogy mennyi elfoglaltsággal jár, mivel a rengeteg edzés mellett figyelnünk kell az optimális alvás mennyiségére is, meglegyen a kellő pihenés is.

A versenysport rengeteg kötelezettséggel és lemondással jár. Te minek érzed a hiányát a legjobban?

Elég sokszor időhiányban vagyok, olyankor a tanulás is feltornyosul. Amikor lenne egy kis időm tanulni mentálisan és fizikálisan is túl fáradt vagyok hozzá. Nem egyszerű a szociális életet összeegyeztetni egy élsportoló mindennapjaival, ugyanis suli után nem tudok elmenni a barátnőimmel, mert edzésre kell mennem és az edzés után se lehet programot szervezni mivel akkor nem tudnám kialudni magam.

Hogy tudod összehangolni az iskolai kötelezettségekkel az úszást?

Sajnos nagyon nehezen, ugyanis amikor lenne időm tanulni, sokszor olyan fáradt vagyok, hogy nem tudok odafigyelni és koncentrálni, így szinte felesleges, amit csinálok. Általában hétvégén van időm a tanulásra, de nem egyszerű beosztani az időmet, így sokszor az utolsó pillanatra hagyom, ami nem annyira szerencsés, de teher alatt nő a pálma, lehet hogy nyomás alatt jobban teljesítek. Az iskolában magántanuló vagyok, mivel későn is érek be, előbb el is kell mennem az iskolából, valamint az edzőtáborok több hetes kihagyással járnak. Így minden tantárgyból vizsga formájában tudom megmutatni a tudásom.

Volt már, hogy azon gondolkodtál, abbahagyod, amit csinálsz? Ilyenkor mi visz mégis előre?

Azon, hogy abbahagyjam, még nem gondolkodtam. Elég sokszor vannak nehéz napok, amikor már fáradt vagyok, az időjárás is rossz és a suliban is vizsgáim vannak, minden összegyűlik. Ilyenkor jól esne pár nap szünet, de a célt kell látni magunk előtt. Az idő meg nem áll meg és ha ezeken a nehéz napokon túlesek, utána még erősebbnek érzem magam.

Mi az, amit a legjobban élvezel a sportágadban?

Azt az időszakot, amikor egy hét van a versenyig. Ilyenkor kevesebbet úszunk, már sokkal felszabadultabbak vagyunk. Van egy kis izgatottság, várjuk a nagy versenyt. Ilyenkor élezzük ki a csúcsformát ezért gyorsak is vagyunk és jól mennek az edzések is. Ezt az időszakot könnyítésnek hívjuk.

Mik a hosszú távú céljaid az úszással?

 Mivel idén fejezem be a középiskolát, ezért lehetőségem van, hogy az Egyesült Államokban folytassam az úszást és a továbbtanulást is sportösztöndíjjal. Ez volt mindig is a legnagyobb motivációm úszásban, úgyhogy jelenleg az itthoni érettségire felkészülés mellett az amerikai továbbtanuláshoz szükséges vizsgákat csinálom. Amerikában is lesznek céljaim, mégpedig az, hogy kvalifikáljam magam Amerika legrangosabb úszóversenyére az NCAA-re, ahol rengeteg olimpikonnal és Amerika legjobbjaival tudnék versenyezni.

Mi az az eredmény, amire a legbüszkébb vagy?

A 2016-os Ifjúsági Európa Bajnokságra való kvalifikációmra, ahol 50 méter gyorson és háton indultam. A kvalifikációt előtte az országos bajnokságon kellett megszereznem, ahol életem legjobb teljesítményét nyújtottam. Fejben is nagyon erős voltam, a mai napig emlékszem, ahogy fölléptem a rajtkőre mindössze egy gondolatom volt, hogy „ meg tudom csinálni”. Hittem magamban és sikerült.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most kezdenek a sportágadban tevékenykedni?

Legyen egy hosszútávú céljuk és sok rövidtávú céljuk, hogy legyen mibe kapaszkodniuk a nehéz napokon. Nagyon fontos, hogy kitartónak kell lenni akkor is, amikor semmi nem akar összejönni. Arra kell fókuszálni, amit kapunk az úszástól nem pedig arra, amit elvesz tőlünk. Végső soron pedig ne felejtsük el élvezni az egész utazást, hiszen mindenkinek egy élete van és abból kell kihozzuk a legtöbbet.