Lehet-e egyáltalán, és ha igen, érdemes-e hagyományos ünnepi ételeket egészséges, diétázóknak is megfelelő módon elkészíteni?

A húsvétról mindenkinek más jut eszébe: a kisgyermeknek a tojáskeresés, a kereszténynek a böjt vége és a feltámadás, a húsevőknek az omlós sonka tormával, a fogyókúrázóknak újabb próbára tétel a csábítás mezején. A fehérjében gazdag húsvéti sonka és főtt tojás mellett tradicionálisan terítékre kerül a főtt krumpli, majonézes saláták, ünnepi kalács, amelyek felesleges szénhidrátot- illetve zsírokat tartalmaznak, a különféle ínycsiklandó csokitojásról és csokinyusziról nem is beszélve. Apró változtatásokkal azonban kiküszöbölhető a diéta megtörése, és a családtagokat sem kell illetlenül visszautasítani, ha kínálnak. Vegyük sorra, hogy milyen praktikákat alkalmazhatunk, hogy a húsvét se törje meg egészséges étkezési szokásainkat.

  1. Főtt krumpli helyett édesburgonya

Ha mindenképp ragaszkodunk a húsvéti menüben az omlós főtt krumplihoz, helyettesítsük a hagyományosat édesburgonyával. Az édesburgonya, leánykori nevén batáta, csak kívülről hasonlít a burgonyához, valójában rendszertanilag nem a burgonyafélékhez sorolható. Számos pozitív tulajdonsága közül kiemelkedő, hogy B6 vitaminban gazdag, ami véd a szív-és érrendszeri megbetegedések ellen, magas a C-vitamin, E-vitamin és antioxidáns tartalma is. Továbbá nem dobja meg a vércukorszintet elfogyasztása, hanem kiegyensúlyozott energiaforrásként szolgál az étkezések között, és cukorbetegek is fogyaszthatják. Az édesburgonya széleskörűen felhasználható, tökéletes választás köretnek húsok mellé karikákra felszeletelve, fűszeresen megsütve, de főzve, grillezve és „krumplipüré-pótlékként” sem fog csalódást okozni.

  1. Húsvéti sonka soványan

Aki nem követ vegetáriánus, vagy vegán életmódot, annak a húsvéti sonka az ünnep egyik nagy sztárja a családi ebédnél. Rossz hír, hogy energia-és zsírtartalma viszonylag magas, ezért bánjunk vele csínyján, és ha van rá mód, válasszunk sovány sonkát, és készítsük el mi magunk. Nem kell teljesen lemondani az élvezetekről, hogyha sok-sok friss zöldséggel tálalva fogyasztjuk. Az sem utolsó szempont, hogy ha nem esszük tele magunkat a főétellel, akkor jut hely a desszertnek is.

  1. Desszert: kalács

Míg a hagyományos házi kalács a finomított liszt, sok cukor és vaj miatt nem ajánlatos, nem kell lemondani róla, csak megváltoztatni az alapreceptet. A fehérliszt helyettesíthető gluténmentes liszttel, vagy tönkölybúza liszttel, a cukor helyett használható nyírfacukor, nádcukor, vagy egyéb édesítőszer pl. eritrit, stevia. Szerencsére ma már a boltok is felkészültek a speciális igényekre, ezért választható a hagyományos, magas zsírtartalmú vaj helyett növényi vaj, amely a kalács elkészítéséhez is használható. Merjünk bátran kísérletezni, és végezzünk próbasütést mielőtt élesben tálaljuk fel.

  1. Csokoládé nassolás helyett gyümölcstál

A délután folyamán bárki elcsábulhat egy kis nassolásra, hiszen lehetetlen a teljes önmegtartóztatás. Már az is előrelépés, ha hagyományos tejes csokoládé helyett magas kakaótartalmú csoki kerül a kézbe, a legjobb, ha gyümölcscukorral csillapítjuk az édesség utáni vágyat. A cukor iránti sóvárgást a gyümölcsök kitűnően csillapítják, mert viszonylag magas a cukortartalmuk, de ez magas rosttartalommal párosul, továbbá értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak. Ha ezt számba vetjük, a nyusziformába kiöntött tejcsokoládé talán már nem is hangzik olyan csábítóan.