A felnőtt emberek 75%-a laktóz érzékeny, a vegán életmódot folytatók nem fogyasztanak állati eredetű ételeket, így tejtermékeket sem. Mit lehet tenni? Hogyan pótolhatjuk a tejet? Kipróbáltunk pár növényi tejet, itt az eredmény!

tej vegán recept egészség diéta mandula kókusz kálcium

Sokan sokféle márkára, típusra esküsznek, így nehéz lehet eligazodni a rengeteg opció között. Mi saját magunk akartuk kipróbálni pár verziót, hogy hitelesen be tudjunk számolni nektek arról, melyek az iható változatok. Müzlihez, vagy anélkül, kakaóval, kávéval is ittuk, ahogyan a „normál” tejet innánk, így igazán meg van az összehasonlítási alap.

Először az Alpro márkából a mandulatejet kóstoltuk meg, ami hozzáadott cukrot nem tartalmazott. Anna miután ráöntötte a müzlire a tejet, megállapította, hogy vízízű és nincs mandulaíze, és hígabb, mint a tehén tej. Zsófi szerint a müzli túlságosan cukros, így nem érzett semmilyen más ízt, ezért olyan, mintha csak vízbe lenne rakva a müzli. Egyébként egyet tudott érteni Annával, hogy mandulaíze egyáltalán nincs, sokkal inkább vizezett tejhez hasonlít. Barnabás is megkóstolta, hiszen férfiak véleményére is kíváncsiak voltunk: ő egy pohár tejet ivott, müzli nélkül. Szerinte nagyon vizes, alig, csupán egy százalékban érezni a  mandula ízét, ám egyértelműen könnyebb ital, mint a tehéntej. Pontszám: 7/10

tej vegán recept egészség diéta mandula kókusz kálcium

A következő kísérleti elem a kókusztej volt, szintén az Alpro márkától. Ez sem tartalmaz hozzáadott cukrot, így meglepő, hogy Zsófi első reakciója, hogy már az illatán is érződik, milyen cukros. Tényleg erőteljes kókuszillata volt, a színe szép fehér, az íze kifejezetten finom. Anna is így gondolta: „Ha vegán lennék, a kókusztejet választanám, határozottan jobb, mint a mandula!” –hozzátette ugyan, hogy fura, hogy darabkás, de a többiek szerint csak a müzlije olvadt bele. Barnabás ezt is müzli nélkül itta, és szerinte ez sokkal kellemesebb, mint a mandulatej. Az alacsony szénhidráttartalom szintén emellett szól. Pontszám: 8/10

Egy másik felkapott növényi tej márka a Joya, melyet a Lidl boltokban lehet kapni. Először ebből is a mandulatejet kóstolta csapatunk. Zsófi sajnos elégedetlen volt: míg az Alpro márkájúnak kókusz illata volt, addig ennek semmilyen illata sem, az íze sajnos kimondottan rossz. Anna szintén a szagot sérelmezte, szerinte „spermaszagú” a tej, és az íze is borzalmas. Barnabás nemes egyszerűséggel közölte, hogy akkor már inkább inna vizet, mert íze nincs, az állaga meg tejszerű, nem tudná megmondani, mit is iszik, így az egész nagyon bizarr. Pontszám: 2/10

tej vegán recept egészség diéta mandula kókusz kálcium

A Joya kókusztej már egy fokkal jobban ízlett. Zsófi szerint még mindig nem elég jó, és ugyanolyan vízíze van, mint a mandulának, de legalább a színe szép. Anna szerint is olyan, mint a mandulatej, de nem darabkás, mint az Alpro kókusztej, úgyhogy összességében nem rossz. Barnabás szerint lágyabb az íze és kevésbé édes, mint az Alpro, sokkal jobb, mint a mandula változata. Pontszám: 6/10

A mai világban hozzá vagyunk szokva, hogy mindent készen kapjunk, bemenjünk a boltba, leemeljük a polcról, és sokszor el sem gondolkozunk azon, hogy mindezt mi magunk is előállíthatnánk. Így hát nem maradhat el a végére egy jó kis recept, ahogyan Zsófi elkészítette a saját házi készítésű kókusztejünket!

Recept

1. Étvágytól és vendégek számától függően vegyünk tetszés szerinti kókuszreszeléket!

2. Pontosan kétszer annyi vízzel forrázzuk le, majd a keletkezett italt turmixoljuk össze!

3. Hagyjuk állni, amíg az ízek összeérnek, majd egy finom szűrővel szűrjük le!

Zsófi lelkesen megállapította, hogy a színe gyönyörű fehér. Az íze elég vízízű, de több kókusszal, illetve ha tovább hagyjuk állni, akkor a bolti minőséget könnyedén elérhetjük. Anna egyáltalán nem találta rosszabbnak a bolti készitaloknál, sőt a mandulatejnél egyértelműen fogyaszthatóbb. Barnabásnak ez egy kicsit kesernyésebb volt, nem annyira édes, mintha feltörnénk egy kókuszt és meginnánk, ami benne van, de határozottan erősebb a fehér színe. Pontszám: 9/10