Énekelsz a zuhany alatt? Otthon egyedül táncolsz? Szeretsz a kedvenc dalodra sírni? Nem csupán az érzékszervek játéka, hogy utána jobban érzed magad: a zene valóban jó hatással van ránk. Tudd meg most, hogyan!

A zene rendkívül fontos szerepet játszik az ember életében. Minden kultúrában, minden korban és minden nép életében jelen volt. Az ókorban Platón és Arisztotelész javasolta, hogy a kitörő érzelmeket zeneterápiával gyógyítsák, s nem lehet véletlen, hogy Apollo görög isten a zene és gyógyítás istene is volt egyaránt. A régi idők filozófusai mellé szegődtek manapság a biológusok is, akik a zene egészségünkre tett hatásait vizsgálják. Számos kutatás bizonyítja, hogy a zene fiziológiailag kimutatható hatással van ránk: gyorsul vagy lassul a szívverésünk a dallamhoz igazodva, kimutathatóan csökkenti a stresszt, enyhíti a depressziót, ugyanis a hangulatra is jelentős hatással bír. Milyen nem közismert hatásai vannak a zenének az egészség szempontjából?

A zene okosabbá tesz?

A Kaliforniai Egyetem kutatói vizsgálták, hogy milyen hatása van a zenének a kognitív funkciókra, különös figyelmet fordítva a Mozart-effektusra. IQ tesztek előtt Mozart egyik zongoradarabját játszották le az egyik csoport tesztalanynak, a másik csoport relaxációs zenét hallgatott előtte. A kísérlet igazolta a Mozart-effektust: a klasszikus zenét hallgatók magasabb pontszámot értek el a teszteken. Azt, hogy a klasszikus zene hatására miért várható jobb teljesítmény, a tudósok is csak találgatni tudják. Valószínű azonban, hogy a klasszikus zene „bemelegíti” a jobb agyféltekében lévő agysejteket, amik ezáltal hatékonyabban tudnak teljesíteni a teszteknél.

Zene és mozgás – fokozza a teljesítményt?

Egy skandináv kutatás, amit egyetemista férfiakon végeztek, azt bizonyította, hogy gyorsabban bicikliztek azok a hallgatók, akik gyors ütemű zenére tekertek, mint a zenét nem hallgató társaik, és jobban is élvezték a köröket. Ugyanez igaz az edzőtermi edzésre: akik ütemes zenét hallgattak, gyorsabban futottak, megnövekedett az állóképességük részint azért is, mert a kedvenc albumunkra koncentrálva hajlamosak vagyunk belefeledkezni az edzésbe, anélkül, hogy észrevennénk, már megtettük az elérni kívánt távot. A zene a jó alvást is elősegíti, ami szintén az egészséges élet elengedhetetlen része, s az esti nyugtató dallamok hallgatása kiválthatja a drága, függőséget okozó altatókat.

Lelki egészség

Az ember társas lény, alapvetően akkor érezzük jól magunkat, ha ízlésünknek megfelelő közegben vagyunk. Nem csoda, hogy alacsonyabb a halálozási arány azok között, akik rendszeresen járnak koncertekre, hiszen az egy társasági esemény, ahol felszabadulva élvezhetjük a zenét és egymás társaságát is. A zene akkor is hasznos, ha el akarjuk engedni a napi problémákat, mert csökkentheti a stresszt, a vérnyomást, és az aggodalmat is, úgy mint egy masszázs. Nem véletlen játszanak nyugtató dallamokat a masszázsszalonokban.

Zeneterápia

A zeneterápia a művészetterápia egyik fajtája, amit zeneterapeuta vezet, és célja a terápia keretében kitűzött egyéni célok elérése. A zeneterápia segít a szóbeli kifejezőkészségükben lelki folyamatok során károsodott embereknek, hiszen számukra nehéz a párbeszéden alapuló terápián részt venni. A zeneterápia lehet aktív, amikor a terápián részt vevők hangszereken kezdenek el játszani, és „beszélgetni” egymással, amelyet az érzelmek átbeszélése követ. A passzív terápiánál meghallgatnak egy zenét, s a felmerült gondolatok, érzések indítják el a terápiás beszélgetést.

Kétségtelen tehát, hogy a zenehallgatás hozzájárul mind a testi, mind a lelki egészség megőrzéséhez. Mindegy, hogy milyen műfajt kedvelünk, most már van mentségünk énekelni a zuhany alatt.