Vegetáriánusokról mindenki hallott már. Vallási, etikai és egészségi okból sokan lemondanak a húsfogyasztásról. Arról viszont, hogy valaki bármilyen egészségügyi ok nélkül felhagyjon, nem csak a hús, hanem minden állati eredetű élelmiszer fogyasztásával, már sokkal inkább rácsodálkoznak az emberek.

Manapság, ha egy étterem nem kínál a vendégeinek vegán opciót, elkönyvelhetjük magunkban, hogy nem fejlődik a korral, nem követi a trendeket és nem veszi figyelembe a társadalmi igényeket.

egészség vegán vegetáriánus diéta életmód vitamin

Mit is jelent az, ha valaki vegán?

A veganizmus egy etikai kérdés. Akik ezt választják, azért fogyasztanak növényi alapú ételeket, mert nem értenek egyet az állatok tartásával, kizsákmányolásával és későbbi felhasználásával. Ez egy teljesen jogos érv, hiszen a mai világban minden a haszonszerzésről szól, a nagyvállalatok nincsenek tekintettel az állatok szükségleteire rövid életük során sem. Ők csupán az emberek hús, tojás, tej, sajt iránti igényeit szeretnék kielégíteni, méghozzá úgy, hogy ebből minél többet profitálhassanak. A vegánok elképzelése szerint, ha nem esznek semmilyen állati eredetű terméket, kevesebb lesz a piaci igény, ezáltal a vállatoknak kevesebb állatot kell kihasználni illetve feldolgozni, ami egy nagyon empatikus és példamutató hozzáállás.

Az emberek többsége egyet tud érteni ezekkel az etikai érvekkel, ám mégsem könnyű egyik napról a másikra növényi étrendre váltani. Mit és hol fogok enni? Hogyan pótolom a fehérjét a szervezetemben? Nem lesz nagyon drága? Egészséges ez egyáltalán? Nem is tudok jóllakni a zöldségektől! Ezek, és még sok-sok más kérdés kavarog az emberek fejében, amikor a vegán életmódról hallanak.

De mi az igazság?

A legnagyobb kérdés a fehérje pótlás. Nem csak a húsról, de az állati eredetű tejről, tojásról és túróról is le kell mondani, így határozottan lecsökkenhet a fehérjebevitelünk, ha nem tudjuk, hogy mivel pótoljuk. A hüvelyes zöldségekben rengeteg a fehérje. A bab, borsó, lencse, szója minden fajtája remek alternatíva lehet egy fehérje dús ebédhez. A fehérjén túl rendkívül gazdag a telítetlen zsírsavakban, valamint magas rost-, vitamin-, valamint ásványianyag-tartalommal is rendelkeznek. Hüvelyesek fogyasztását még azoknak is hetente legalább egyszer ajánlják, akik napi szinten esznek állati eredetű termékeket. Ha valaki megunja ezeket a zöldségeket fehérjeforrásért, bátran fordulhat a gabona félékhez, köleshez, rizshez és tofuhoz. A tofu szinte már bárhol megtalálható rengeteg különböző ízesítésben és temérdek felhasználási javaslattal. A fehérjepótlásra tehát rengeteg alternatíva van, amit bármeddig tudunk variálni egymással.

Az, hogy mennyire egészséges vegánnak lenni már több kutatás is kimutatta. Ha valaki figyel a megfelelő vitaminbevitelre, akkor semmi hátránya nem származhat a növényi alapú étrendből, sőt vegánok körében kevesebb a rákos megbetegedés és a csontritkulás is, csökkenti a koleszterin szintet, optimalizálja a testtömegindexet és elkerülhetővé teszi a cukorbetegséget. Ezek mellett szebbé teszi a bőrt és javítja az emésztést is.

egészség vegán vegetáriánus diéta életmód vitamin

Egyedül a B12 vitamin okozhat problémát. Ezt ugyanis külön, táplálék kiegészítőként kell bevinni a szervezetükbe, mivel ez nem nyerhető ki egyetlen zöldségből vagy gyümölcsből sem annyi, mint amennyire szükségünk van.

Az az állítás, miszerint bonyolult és drága vegánnak lenni szintén hagy némi kivetnivalót maga után. Manapság sorra nyílnak az újhullámos éttermek szerte az országban, ahol evidensnek veszik, hogy az étlap legalább egy vegán opciót ajánljon az arra tévedőknek. Otthon sem bonyolult elkészíteni ezeket az ételeket, sőt még gyorsabb is mivel nem kell arra várni, hogy a hús megsüljön. Az interneten böngészve rengeteg receptet lehet találni, amit érdemes kipróbálni. Az pedig, hogy ki mennyit költ a étkezésre teljesen szubjektív dolog: lehet nagyon drágán és nagyon olcsón is növényi alapú étrendet követni, de a lényeg az, hogy, ha okosan, csinálod semmivel sem fogsz többet költeni mint ez előtt.