(második rész)

Kétrészes sorozatunk második részében olyan ételeket leplezünk le, melyeket az utóbbi években felkaptak az egészségesen táplálkozni vágyók hadai és, amelyek jóval régebben szerepelnek már az emberiség étlapján mint, hogy bekerültek volna a köztudatba. Mik ezek? Mire jók, ha jók egyáltalán?

Csírák

Számos növény csírájáról lehet szó, leggyakrabban szója vagy más fajta babok. Azért választják sokan a növény ebben a formában történő fogyasztását, mert sokkal magasabb tápanyag és vitamin tartalommal rendelkeznek, mint csírátlan formában. Ez azért van, mert a csíra ekkor, azaz egyhéttel a csírázás után tartalmazza legnagyobb koncentrátumban mindazt a tápanyagot, amire szüksége lesz anövekedés folyamán. Ugyanezért ajánlott őket nyersen fogyasztani.

Gyorsítva az emésztést felpörgetik az anyagcserét. Ebben a funkcióban besegít az is, hogy nagyon magas a rosttartalmuk. Elhárítják a hasmenést és a székrekedést is. Magas vastartalmuk miatt alkalmasak az anémia kezelésére, mely következtében a vörösvérsejtszám megcsappan a szervezetben, mely már nem termel annyit. Hasonlóan a chia maghoz, rostban, tápanyagokban dúsak, ám alacsonyak kalóriában, így elősegítik azt, hogy tovább jóllakottnak érezd magad, ezzel segítve a fogyást. Magas A vitamin tartalma a miatt a szemről is gondoskodik.

Érdemes azonban odafigyelni, hogy csak megbízható helyről vásároljuk őket és csak alapos mosás után fogyasszuk, mert másképp könnyen valamilyen fertőzés áldozatai lehetünk.

Acai bogyók

Ez a Dél-amerikai szupergyümölcs kb. 2-3 centis bogyók formájában nő a fákon és tényleg nem olyan régen robbant be a köztudatba csupa felülmúlhatatlan hatását hirdetve. Felismerhető élénk lila színéről, ami miatt különösen alkalmas az Instagram foodbloggerek kívánságainak kielégítésére is, ezzel kellőképpen megalapozta saját internethírességét is.

Valójában olyan a magja, mint a szilváé és ahhoz, hogy ehető legyen vízbe kell áztatni és pürésíteni, ezért van, hogy leggyakrabban fagyasztott püré vagy por formában lelhető fel a boltokban. Egészséges zsírokban gazdag és cukorban szegény. Íze keserű csokoládééhoz és áfonyálhoz hasonlít. Ásványianyag tartalma háromszor is lekörözi a bogyósgyümölcsökét és állatkísérletek azt vélik mutatni, hogy a koleszterin-szintet is normalizálja, ahogy a rák ellen is hatásos lehet, ám ez utóbbit embereken még nem bizonyították. Mivel, ahogy már említettem, legtöbbször már előkkészített püré formában kapható érdemes odafigyelni az esetleg hozzáadott cukrokra.

kurkuma egészség trendi divat fűszer goji acai vitamin kiegészítő ásványok

Goji bogyók

Ez a hosszúkás, piros bogyó itthon is nagy ismertségnek örvend. Kapható juice, kapszula és krém formájában is például. Talán éppen azért, mert ismertebb, több negatív véleményt is hallani lehet róla és valóban több veszélyforrásra is felhívják a figyelmünket: ne fogyassza a bogyóból készült termékeket az, akinek alacsony a vérnyomása vagy vércukor szintje, vérhigító gyógyszert szed vagy terhes, mert vetélést okozhat.

Mindez eddig elég veszélyesen hangzik, nem mint egy átlagos trendi étel, amit mindenki kedvére fogyaszthat komoly figyelem nélkül. Mik a pozitív hatások? Immunerősítőként hat és mivel édes, gazdag az ízvilága: joghurthoz adva vagy magában is enyhíti a diétázók édes utányi vágyát, ezzel segítve, hogy a célhoz vezető úton maradjunk. Segít a vércukor szintet fenntartani, ha magas vércukor szinttel van problémánk. Ha fogyasztani szeretnénk és egyébként is inkább alacsony a vércukor szintünk, jobb, ha vigyázunk és kikérdezzük az orvosunkat. A férfi nem képviselői számára pozitív hír lehet, hogy javít a szexuális teljesítményen a Viagrához hasonlóan és megnöveli a tesztoszteron szintet, ezzel a reprodukciós problémákon is segít. Egy kísérlet kapcsán azok, akik 14 napig fogyasztották a gyümölcsöt több energiáról, jobb koncentrációról, alvásról és nagyobb nyugalomról számoltak be, mint azok, akik nem ettek belőle a két hét folyamán.

kurkuma egészség trendi divat fűszer goji acai vitamin kiegészítő ásványok

Kurkuma

Ez a naracssárga gyömbérfélékhez tartozó gyökér Kínától Thaiföldig használják számos dologra. A nők például kurkumás vízzel mosnak arcot, ami tisztítja a pórusokat. Más pozitív hatásai is vannak még az arcbőrre: fokozza a vérkeringést és szabályozza a faggyúmirigyek múködését is.

Az indiai orvoslás hatezer éve hatékonyan használja és hatásait már számos - a nyugati orvostudományt alapul vevő - tanulmány igazolni látszik. Gyulladáscsökkentő, mi által rengeteg betegségre gyógyírt jelent: allergia, reumás betegségek és láz, hogy csak párat említsünk. Mivel nagy része annak, amit elfogyasztunk belőle, a belekben köt ki, nem a szervezet egyéb részein, lehet azt mondani, hogy nem olyan hatékony, de ott, ahova eljut, nagyon is az. Ez által használ a Crohn-betegség ellen is, mely idővel rákba is átcsaphat. Azonban a rák elleni hatásait  még nem bizonyították kifejezetten kísérletekkel.

Fűszerként rengeteg ételbe bele lehet tenni, de fogyasztható kapszula formájában is.

kurkuma egészség trendi divat fűszer goji acai vitamin kiegészítő ásványok