A tudatos étkezés titka (első rész)

Sokan eszik, mert úgy tudják, vagy hallották, hogy számos potitív hatásuk van az egészségre. Mindenki tudna ilyen ételeket mondani, melyeket most felkapottá  váltak, de valójában sokkal nagyobb múltra tekintenek vissza, mint bármely hagyományosan európai étel. Mit érdemes tudni róluk mielőtt az egészséges életmód zászlaja alatt naponta fogyasztani kezdjük őket? Mitől egészségesek, ha egyáltalán azok?

I. Chia mag

Ha máshol nem is, de az interneten már biztos találkoztál te is a szezámmagszerű, kicsi, fekete magokkal amikből könnyedén a pudinghoz hasonlóan krémes, talán inkább kocsonyás étel készíthető, ha valamilyen folyadékba szórjuk őket. Mivel alaposan megduzzadnak, érdemes többszörös mennyiségű folyadékkal kombinálni a magokat, hogy a kívánt pudingos állagot elérjük. Pár óra alatt elkészül a hűtőben és, ha kész, friss gyümölccsel a tetején is fogyasztható.

De mitől egészséges?

Már az inkák is fogyasztották, ők pedig biztos tudtak ezt-azt. Tartalmaz többek között omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint sok rostot, ami miatt a fogyókúrázók számára kedvelt étel, hiszen kis mennyiség elfogyasztása után is úgy érezhetjük, tele vagyunk, s pár mag nem éppen sorolható a kalóriadús ételek közé. Nagy mennyiségben vannak benne ásványi anyagok, protein, kalcium és vas, mindez pozitív hatással lehet a diabéteszre is, csökkentve az inzulin szintet. Valóban csodaételnek tűnik, de nem árt óvatosnak lenni vele! Ha vörös, még nyers magokat veszünk, vagy túl sokat eszünk belőle, a magas rosttartalom miatt könnyen hasfájás lehet a vége. [1]

II. Tofu

Szójatejből készül, a sajthoz hasonló módon. Különböző keménységű fajtái a legkülönbözőbb ételekhez használhatóak. Kínai eredetű, de több ezer éve az egyik legnépszerűbb étel Ázsiában mindenfelé. Bár az ázsiai emberekről köztudott, hogy egészségesek és tovább élnek, mint nagyjából bármely más népcsoport a Földön, a tofu körül mégis bármikor kirobbanhat a vita arról, hogy vajon egészséges-e vagy több a kockázat, mint a haszon.

Manapság a szójababkészletünk nagy részét az Egyesült Államok termeli és ennek java génmódosított. Ez elég erős érv lehet a kerülése mellett, de természetesen lehet olyan termékeket találni, amelyek non-GMO cimkével is el vannak látva, vagyis nem tartalmaznak génmódosított terményeket.

Tofu-biológia

Tudnivaló, hogy a szójabab (ezáltal minden, ami belőle készül, legyen akár tofu vagy szójaszósz) természetes formájában tartalmaz úgynevezett izoflavonokat, melyek fitoösztrogénként működnek, ami leegyszerüsítve azt jelenti, hogy aktiválják az ösztrogén receptorokat a testben és ez hasonló hatással jár, mint maga az ösztrogén hormon, bár gyengébb. Számos pozitív élettani hatása is ebből ered, bár sokan hangoztatják, hogy éppen emiatt lehet rossz hatással a pajzsmirigy működésre. Ez utóbbi állítást az European Food Safety Authority cáfolta, kisgyerekeknek mégsem ajánlott a szója fogyasztása, mert a reprodukciós szervek fejlődését megzavarhatja.

Legfőbb erénye az lehet, hogy kiváló fehérje forrás azoknak, akik egy növény alapú étrenden tartalmas fehérjeforrást keresnek s még kalóriában is szegény. Legpuhább formájában alkalmas krémes desszertekhez, közepesen puha verziója általában levesekbe kerül, míg a legkeményebb változata ropogósra süthető, amivel egészen hússzerű hatást is elérhet, aki erre vágyik. [2]

tofu chia avokádó matcha egészség trend divat életmód vegán diéta

III. Avokádó

Napjaink talán legemblematikusabban felkapott, trendi, egészséges étele nem más, mint az avokádó, ami csak úgy, mint a korábban már említettek, nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt években, pedig egyáltalán nem újonnan felfedezett ételek, sőt különböző kultúrákban már nagyon rég fogyasztják őket.

Egészséges zsírok?

Mint mindenre, erre is igaz, hogy rengeteg pozitív hatása van, ha odafigyeléssel fogyasztjuk. Ha azt halljuk, hogy egy ételben sok a zsír, reflexből arra gondolunk, ez már mehet is a tiltólistára, ha egészségesen szeretnénk étkezni. A valóság azonban az, hogy a szervezetünknek nagyon is szüksége van a zsírokra és zsírsavakra, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyenekre. Az avokádóban (olajos magvakban, olivában) levő zsírok azok közé tartoznak, amelyek hearth-healthy zsírok, vagyis mondjuk úgy, hogy nem nehezítik meg a szívünk dolgát, bár azért nem is tesznek kifejezetten jót, így ezeket is moderálva kell fogyasztani. Ezeknek a zsíroknak és olajoknak a fogyasztásával a vérünk koleszterin szintje is szabályozható és csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét, valamint az avokádó még a vérnyomást is pozitívan szabályozza.

 Ha mindenképp szeretnénk az avokádóval szemben ellenérveket is felsorakoztatni, talán azt lehetne megemlíteni, hogy mivel magas a zsírtartalma, ha kicsit elszalad a ló velünk és többet eszünk belőle, a kalória bevitelünk is megugorhat. [3]

IV. Matcha

Szószerinti jelentése „por tea” és japán szerzetesek találmánya volt a VIII. század elején. Nagyon leegyszerűsítve valóban lehetne egyfajta zöldteának nevezni a mathcát, de a különbségek már a tea termesztésekor megjelennek a kettő között. Leszedés előtt letakarják a mathca palántákat a napfény elől, melykben így megnő a klorofil szint és így lesz élénkebb színe, amilyennek a későbbi porrá őrlés utáni formáját ismerjük. Por alakja miatt koncentráltabb benne az antioxidáns és koffein tartalom.

Mivel egy többezer éves teakészítő tudományt próbálok ebben a cikkben elmagyarázni, csak remélhetem, hogy egy teakészítőmester sem olvassa és háborodik fel az egyszerű megfogalmazáson. Leegyszerűsítve, elkészítéséhez pusztán 70 fokos forró víz kell és egy kifejezetten mathcához való bambusz keverő, ami feloldja a kis por csomókat a vízben, valamint kicsit felhabosítja az egészet.

Mentális energia

Számos pozitív élettani hatása között ott van az is, hogy az anyagcserét gyorsítva segíthet a fogyásban, hasonlóan mint a megszokott zöldtea, csökkenti a vércukor szintet, ez által egy sor betegség ellen védhet, mint például a diabétesz. Az eredetileg matchát fogyasztó szerzetesek tapasztalatai szerint segít éberebbnek és mentálisan frissebbnek lenni, de ugyanakkor meg is nyugtat és koncentráltabbá is tesz. Gátolja az öregedést és a demencia kialakulását. Igazi szuper étel, nincs olyan betegség, amit ne találnánk meg abban a felsorolásban, mely a mathca erényeit tárgyalja.[4]

Ezeknek a felkapott egészséges ételeknek a felsorolása bármeddig tarthatna, főleg 2018-ban, amikor az egészséges életmód mindenkinek a szeme előtt lebeg, akár személyes célként, akár azért, mert minden médiumból ez folyik. Ezeknek többsége valóban hatásos és egészséges, de érdemes őket odafigyeléssel és mértékkel fogyasztani.