Ma egy jó hírt hoztam számotokra: a fogyni vágyóknak sem kell teljesen lemondani gyermekkori kedvencünkről, a palacsintáról, csupán néhány összetevőn kell változtatni, hogy beleilleszthető legyen az egészséges étrendbe. A fő szempont az, hogy cseréljük ki a fehérlisztet és a cukrot, és használjunk helyette magas rosttartalmú liszteket és egyéb édesítőket.
- Zabpelyhes banánpalacsinta
Ha van egy kis időd kísérletezni, próbáld ki a zabpelyhes banánpalacsintát, amihez édesítőszert sem kell hozzáadnod, ha érett banánból csinálod, mert garantáltan elég édes lesz.
Hozzávalók:
- 1 db nagy banán
- 1 db tojás
- 1 ek darált zabpehely
- édesítőszer, ha nem érzed elég édesnek a tésztát
Elkészítés: A banánt összenyomkodjuk, vagy leturmixoljuk, hozzáadjuk a tojást és a zabpelyhet. A masszát kókuszzsíron, vagy olajon kisütjük, és csökkentett cukortartalmú lekvárral, mézzel vagy gyümölcsökkel fogyaszthatjuk, de önmagában is laktató. Ha nem szeretitek a zabpelyhet, egyszerűen banánpalacsinta is készíthető a fenti recept alapján, amibe 2 tojást keverjünk. A fenti recept egy személynek elegendő.
- Legegyszerűbb proteinpalacsinta – nem csak gyúrósoknak
Ez a recept szénhidrátmentes, tehát mindenkinek a javát szolgálja, nem csak a testépítő barátainknak. Természetesen proteinpor kell hozzá, de ma már az is könnyen beszerezhető.
Hozzávalók:
- 3 db tojásfehérje (vagy ha nem zavar a sárgája, akkor 2 pici tojással helyettesítsd)
- 40 g protein por (vagy 20 g zab és 20 g protein)
- kb. 2 dl ásványvíz
- pici olaj a serpenyő kikenéséhez
Elkészítés: A tojást felverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és elkeverjük. Alacsony lángon megsütjük, és kész is a proteindús, szénhidrátmentes palacsintánk, s próbáljuk meg nem Nutellával fogyasztani, bármennyire is nagy a kísértés.
- Tekerhető zabpalacsinta
Míg a fenti receptek inkább amerikai palacsintát eredményeznek, addig ez a palacsinta igazi tekerhető, tölthető, mint amit gyermekkorunkból ismerünk. Ez a tészta gyorsan eltelít, laktatóbb, mint a fehérlisztes tészták, és lassan szívódik fel, tehát sokáig jóllakottság-érzetet biztosít.
Hozzávalók:
- 3 db M-es tojás
- 15 gramm stevia eritrit keverék
- 15 dkg zabliszt vagy zabpehelyliszt
- 0,5 liter víz (sima vagy szódavíz) vagy kókusztej
- 1 csipet himalája só
- extra szűz olívaolaj spray vagy kevés olvasztott kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés: Egy tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk az édesítőszereket, a sót, a zablisztet, majd fokozatosan kevergetve hozzáadjuk a vizet, vagy kókusztejet is. A tésztát 5 percig állni hagyjuk. Innentől már ismerős a művelet, csak ki kell sütni a tésztát a felforrósított palacsintasütőben.
+1: Palacsintatöltelék egészségesen, 10 perc alatt
Chia magos eperlekvár recept, tökéletes választás a palacsintád mellé:
Hozzávalók:
- 500 gramm friss eper (vagy bármilyen gyümölcs)
- 40 g chia mag
- 2 evőkanál (40 g) Dia Wellness negyedannyi – vagy bármilyen édesítőszer ízlésnek megfelelően
- 10 gramm vaníliás eritrit
- 6-8 levél friss mentalevél apróra vágva (elhagyható)
Elkészítés: A megmosott, lecsumázott epret turmixoljuk össze, ez után keverjük hozzá a chiát, édesítőszert, ízlés szerint a mentát is. Várjunk 10 percet, utána fogyasszuk. Hűtőben egy hétig is eláll, ha nem fogy el az első adag palacsinta alatt. :)
Utolsó kommentek