Szafi fitt vegán paleo diéta ételérzékenység recept egészség

Napjainkban észrevehető a tendencia, hogy egyre több felnőtt és kisgyermek küzd valamilyen étel-intoleranciával, amelynek következtében a legalapvetőbb élelmiszerek kerülnek tiltólistára. Mindenkinek van olyan ismerőse, rokona, vagy barátja, akinél gluténérzékenységet, tojásérzékenységet, vagy laktózintoleranciát diagnosztizáltak, s nem ritka az sem, hogy ezek a betegségek együttesen lépnek fel a szervezetben. Az élelmiszer-allergiások és fogyókúrázni vágyók mindennapjait könnyítik meg Burján Szafi, közismertebb nevén Szafi Fitt élelmiszer alapanyagai.

Szafi 2004 óta foglalkozik egészséges táplálkozással, hiszen ő maga is ételérzékenységben szenved, így belső motivációja volt, hogy olyan termékeket hozzon létre, amelyeket az összetett-ételallergiások is gond nélkül fogyaszthatnak. Alapvetően két termékcsaládot gyárt: A Szafi Reform termékcsalád a diétázóknak készült, mivel szénhidráttartalma, ezáltal kalóriatartalma csökkentett, de ezen termékeken is fel van tüntetve, hogy gluténmentes, tojásmentes, adott esetben élesztőmentes is egyaránt. A Reform termékcsaládból választhatunk liszteket (külön édes és sós tésztákhoz), édesítőt, kakaót, lekvárokat, poralapokat (pl. Indiai álom szósz), desszertmixeket. de még csokoládét is. A Szafi Free termékek kifejezetten az étel-allergiások számára glutén, tej, tojás, szója, kukorica, burgonya, rizs, élesztő nélkül készültek. Ezek az élelmiszerek a vegetáriánus, vegán, paleo étrendbe is kiválóan beilleszthetőek. A Free termékekből sincs hiány, hiszen lisztek széles választékát kínálják, külön pizzatészta készítéshez, esetleg palacsintához, de megtalálhatók lekvárok, pudingok, kásák, müzlik, egyéb köretek, hogy minden étkezéshez meg tudjuk találni a megfelelő alapanyagot.

Szafi az oldalán teszi közzé a receptjeit, amelyekhez kivétel nélkül hozzáfűzi személyes véleményét, miszerint nagyon finom és isteni, és ez a legtöbb esetben igaz (de nem minden esetben, tegyük hozzá). Személyes kedvencem a Szafi Reform szénhidrátcsökkentett lisztkeverékből készült zsemle, melynek receptjét a cikk legalján találjátok. Kezdő szafis termékfogyasztóként nem próbáltam ki minden receptet egyelőre, és még csak szokom a gondolatot, hogy ezentúl minden egyszerű élelmiszert, amit eddig boltban vásároltam, el kell készítsem magamnak.

Ezek a receptek azonban a hozzám hasonló gyakorlatlan konyhatündér-növendékeknek sem jelentenek nagy kihívást, mert nem kell keleszteni, dagasztani a tésztákat, csak egyszerűen összekeverni a kimért hozzávalókat, betenni a sütőbe, és el is készült a heti adag zsömle, kenyér, vagy kalács. Természetesen az ízük soha nem lesz olyan, mint a nagymama évtizedeken át tesztelt fehérlisztes, szénhidrátdús finomságai, de jó kompromisszumot ajánl a fogyni vágyóknak, hiszen nem kell lemondani oly sok kedvencről.

Szerintem Szafi sikerét a legjobban bizonyítja, hogy orvosok és szakképzett dietetikusok is ajánlják betegeiknek a termékeket, ezért mertem kipróbálni én is. Ha megjött a kedved egy kis sütéshez, kattints a fent található hivatkozásra, ahol több száz receptet találsz magától Szafitól, de a követői receptjeiből is mazsolázhatsz, továbbá a YouTube csatornáján is találhatók videók egy-egy étel elkészítéséről.

Hozzávalók (3 db zsemléhez, 205 grammhoz): 

  1. Mérjük ki egy edénybe a lisztkeverék kivételével a többi hozzávalót, keverjük el jó alaposan egy kézi habverővel, majd adjuk hozzá a lisztet is, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk el a tésztát.
  2. Kissé lágy tésztát kell, hogy kapjunk, ami a pihentetési idő végére lesz megfelelő állagú. Pihentessük a tésztát 10 percig.
  3. Addig béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit és kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra (alsó-felső program).
  4. Ha letelt a pihentetési idő, lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát.
  5. Osszuk 3 egyenlő súlyú darabra és szintén lisztes felületen formázzunk belőlük gombócokat, majd nyújtsuk el 9 cm átmérőjű körlapokká.
  6. Rakjuk őket az előkészített tepsire (egymástól távol, mert nagyra fognak nőni) és kenjük le a tetejüket az olajjal.
  7. Sütés: Előmelegített 200 fokos sütőben (alsó-felső programon) 40 percig süssük. Sütőből kivéve nagyon kemény, de ahogy hűl, percek alatt bepuhul. Rácson hagyjuk kihűlni.