Szinte elképzelhetetlen úgy finom, krémes és egészséges sütit enni, hogy meg sem sütöttük. Hiszen még a nevében is benne van, hogy süt(n)i kell. Természetesen mindannyian ismerjük a tiramisut, a keksztekercset vagy a kókuszgolyót, de ez mind tele van tejtermékkel, cukorral és liszttel, amelyek a nehezen emészthető ételek közé tartoznak.

Hogyan lehet tehát könnyed, könnyű, finom és finomított hozzávalók nélküli édességet csinálni?

Nyers süteményeink alapja minden esetben valamilyen gyümölcs kell hogy legyen. Ez fogja a krémet, a habot vagy a tölteléket adni. Választásunk szinte bármire eshet, én mégis azt javasolnám, hogy az avokádóval kezdjünk kísérletezni. Az íze semleges, így egy kis ízesítéssel szinte bármit kihozhatunk belőle. Ha akarjuk sós, ha akarjuk édes lesz. Az állaga viszont tökéletesen krémes. Ha valaki nem hiszi el, próbáljon meg összekeverni egy kis kakaóport (ha elég merész az illető, javaslom a karob port is, ami a kakaóporhoz hasonló ízvilágú, azonban nem tartalmaz koleszterint, nátriumszegény valamint glutén-, és laktózmentes) egy kis mézzel és avokádóval és megkapja a mennyei csoki puding egészséges és tápláló változatát.

recept egészség nyers vegán sütemény diétaDe ez még nyilvánvalóan nem egy egész sütemény.

Mit használhatunk tehát liszt, tej, tojás és cukor helyett?

Nem kell különleges és drága lisztfajták vagy lisztkeverékek után szaladgálni a bio boltokba, elég, ha van otthon egy kis dió, mogyoró vagy mandula, vagy bármilyen magvacska, amit szívesen fogyasztanánk. Ezeket csak be kell tenni egy nagy darálóba egy kis méz, mazsola vagy datolya kíséretében. A datolya az egyik legkedveltebb „édesítőszer”. Ha valaki ezt választja, mézet sem kell használni annyira megédesíti a tésztánkat. Ám ha valaki kísérletezni akar, vagy csak nem szereti a datolyát nyugodtan használhat mazsolát vagy aszalt barackot is, az eredmény úgyis tökéletes lesz. Cukorpótléknak tehát ezek a legtökéletesebbek. Az azonban mindig fontos, hogy a „tésztánkhoz” csak aszalt gyümölcsöket használjunk, ugyanis a friss és lédús termés könnyen eláztathatja a keverékünket. Tej és tojás helyett egy kis vizet adhatunk a magvakhoz, hogy könnyebben formázható legyen, de ez már ízlés kérdése. Az így kapott masszát összedaráljuk majd egy tortaformába vagy kis tálba lapítjuk és azzal töltjük amivel csak szeretnénk. Akár a fentebb említett „csokipudinggal” akár egy mogyorós vagy erdei gyümölcsös krémmel.

recept egészség nyers vegán sütemény diéta

Ez egy teljesen alap süti amit unalomig lehet variálni és csak a képzeletünk szabhat határt a különböző változatoknak. Nem kell méricskélni és kalóriát számolni és akár öt perc alatt összeállítható. Csak azt kell beletenni amit szeretnénk és ami szintén nagy előny, hogy nem kell megvárni, amíg kihűl. A végére tartogattam a pontos receptet, azonban mindenkit óva intenék a méricskéléstől. Merjetek kísérletezni!

Torta alaphoz:

  • 100g bármilyen mag (mandula, dió, mogyoró, kesudió vagy ezek keveréke)
  • 50g datolya vagy mazsola
  • 0,2 dl víz vagy növényi tej

Krémhez:

  • 2 érett avokádó
  • 3 teáskanál kakaó vagy karob por
  • 3 teáskanál méz
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje (opcionális)

Írta: Szakmáry Zsófi