„Nincs még egy olyan dolog, amivel erősebben tudnánk szervezetünkre hatni, mint a böjt.” – szögezi le Dr. Michael Mosley és Mimi Spencer The FastDiet (BöjtDiéta) című könyvben. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Mi az a böjt és milyen haszna van az egészségünkre nézve?

A keresztények, zsidók, muzulmánok, valamint a buddhisták számára is vallásos jelentőséggel bír a böjt, azonban nem csak spirituális tartalma van a rendszeres, időszakos böjtnek, hanem a test számára is valóságos jótékony hatásokat eredményez.

A könyvben felvázolt időszakos böjt lényege, hogy a hét öt napján normálisan étkezünk, kettőn pedig jelentősen csökkentett kalóriabevitellel: hosszútávon bírható, nem jelentkezik a szokásos jojó-effektus és soha nem kell igazán éheznünk.

Hosszú élet titka?

Kísérletezések során megállapították, hogy azok a rágcsálók, akiket pár naponta koplaltattak, kétszer olyan sokáig éltek, mint azok az egyedek, akik minden nap jóllaktak. A böjtölés egyik hatása az, hogy csökkenti a szervezet IGF-1 (insulin-like growth factor) termelését, mely számos öregedéssel kapcsolatos betegségben szerepet játszik. Éhség során egy sor „javítógén” is bekapcsol, s a szervezet lebontja és átalakítja az elöregedett, kimerült sejteket.

Hatékony fogyókúra?

A modern, fogyasztói társadalom folyamatosan abba az irányba tendál, hogy tagja egyre többet eszik, több kalóriát visz be, és akkor is magához vesz valami táplálékot, amikor valójában nem is éhes. Ez megterheli az emberek szervezetét. A túlsúlyos emberek gyomra akár a napi 5000 kalóriához is hozzá tud szokni. Az időszakos böjt során igen nagy súlycsökkenést el lehet érni, és a „rossz” koleszterin (LDL koleszterin) szintje, valamint a vérnyomás is csökken. Amellett, hogy így a szívbetegségeket, agyvérzést is hatékonyabban elkerülhetik a böjtölők, a fogyás – szemben sok más fogyókúrával - nem jár izomvesztéssel.

Aki böjtöl, okosabb lesz?

Alzheimer-kór kutatás során arra jutottak, hogy azokon az egereken, akik minden nap a szokásos módon táplálkoztak, hamarabb mutatkoztak a demencia (szellemi leépülés) jelei, mint a szakaszos energiakorlátozásnak (időszakos böjtnek) alávetett társaik. A gyorskaján élő egyedek pedig kifejezetten hamar elhíztak és elbutultak. A koplalás felturbózza az agy tanulásért és memóriáért felelős részeit. Ezeket érdemes figyelembe venni, amikor legközelebb megtervezzük a heti étrendünket!

Összefoglalóan elmondhatjuk, hogy az időszakos kalóriacsökkentésnek rengeteg felbecsülhetetlen pozitív hatása van szervezetünkre, hatalmas lehetőséget szalaszt el, aki nem él vele. A mentális egészségünk javul, a szív- és érrendszer megerősödik, a memóriánk fejlődik és még fogyhatunk is tőle. Mindenkinek javasoljuk, hogy próbálja ki, és garantáltan nem fogja megbánni!